Blogis on olnud pikem paus, kuid püüan nüüd end jälle parandada. Aastaajale kohaselt olen taas hoidistamise lainel. Seega oleks aeg hakata ka neid retsepte üles märkima, sest tihti tuleb tõdeda kui talvel mõnd uut esmakordselt valminud purgitäit proovima asume, ei ole sugugi meeles enam, mis retsepti sai kasutatud, kust see pärines ja mis täpselt sinna sisse sai pandud. Kurgihoidistega on küll pigem nii, et need on väga traditsioonilised ja aastaid kasutuses olnud ning seetõttu juba pähe kulunud. Kirja saavad nad siiski esimestena ja on selle auga välja teeninud.

Meie pere absoluutne lemmik hoidis. Retsept pärineb mitme aasta tagusest Maalehe Targu Talita lisast ja on sellest ajast saadik kindlalt meie sügis-talvisel toidulaual. Niisiis, saage tuttavaks:

SINEPIKURGID

2 kg kurki
2-3 sibulat
1 küüslaugupea
3 tilliõisikut
2 sl soola
2 sl suhkrut
3 sl äädikat
1,5 tl Põltsamaa sinepit

DSC_7671A
Koorige kurgid ja lõikuge ratasteks. Segage maitseainetega. Laske seista üks ööpäev, aeg-ajalt segades. Pange purki, kaanetage ja pange külmkappi. Ärge kuumutage! Väga hea salat liha kõrvale või suupiste valge viina juurde. Seisab julgelt uue aastani!

Teisena (kuigi õigem oleks isegi öelda esimesena): MARINEERITUD KURK

Mul on üks eriti lihtne retsept, enam ei mäleta, kust see pärineb, aga kasutuses kindlasti juba oma 15 aastat ja tulemus alati kindel ja hea.

Kurgid pesen hoolega ja panen tunniks või ka kauemaks võimalikult külma vette ligunema. Seejärel valan külma vee ära ning selle asemele kuuma keeva vee ning see jääb tunnikeseks. Samal ajal saab ette valmistada purgid ning kõik muu vajaliku. Purki pannes lähevad maitseelemendid nagu tillid ja lehed purgipõhja, nende peale laon kurgid. Nüüd sool ja suhkur, siis keev vesi peale ning kõige lõpuks äädikas. Kaanetan kiirelt ja loksutan, et sool ja suhkur lahustuks. Purgid tagurpidi jahtuma ja ongi kõik.

Maitsestamiseks läheb liitrise purgi kohta:

5-6 mustsõstralehte
1 kirsileht
paar tilli lehte, natuke varrejuppe ja 1-2 õisikut
1 küüslauguküüs
jupike mädarõigastvahel paar supilusikatäit sinepiseemneid
1 spl soola
1 spl suhkrut
1 spl äädikat (30%)

Lisa kommentaar